Spirituális tanítások - Szabó Judit honlapja

Távol-Keleten Kuan Yin alakja testesíti meg talán legjobban azt, amit mi Kegyelem közvetítésnek nevezünk. Kuan Yin eredetileg Avalokiteshvara volt, csupán az eltérő kultúrák másként nevezik.

Avalokisteshvara az indiai szútrák szerint Amitábha buddha jobb szeméből kiáradó fénysugárból született. Ő lesz az eljövendő korszak maitreya buddhája. Kínában, Vietnámban és Japánban női alakban, Kuan Yin néven tisztelik. Mindkét fő alakjában az együttérzés bódhiszattvája. A Kuan Yin név jelentése: „aki észleli a világ hangját”. A legenda szerint, mielőtt Kuan Yin átlépte volna a megvilágosodás kapuját, meghallotta a világban szenvedő érző lények hangját, ami a szívéig hatolt. Ettől nem tudta véglegesen elhagyni a világot, és letette a bódhiszattva fogadalmat, mely szerint addig nem jut el a teljes megszabadulásig, amíg meg nem szabadult minden szenvedő lény.

Egyik népszerű ábrázolásán azt láthatjuk, amint a lábával egy sárkány fejére/testére lép, ezzel mutatva, hogy uralja azt. Ez a Kundalini Nagy Istennő aspektusára utal, akinek segítségével a tudat kijut a szamszárából. A sárkány több kultúrában a tudattalan erőket szimbolizálja, a fejére lépő (égi) női alak pedig az emberben élő magasabb tudatosságot, amely uralja a tudattalan erőket. Ezt az aspektust a keresztény hagyomány is ismeri, ahol Szűz Mária lép a kígyó/sárkány fejére, jelezvén azt, hogy tisztaságával és szentségével uralkodik az eredendő bűn felett.

Kuan Yinnek rendkívül sok aspektusa van. Többek között: Kegyelem, tisztaság, békesség, erő, szeretet, áldás, odaadás, béke, derű, biztonság, tudatosság, védelem, hit. Ezért nemcsak kegyelemért, hanem sok egyéb segítségért is szoktak hozzáfordulni.

Vissza "A kegyelem megnyilvánulása a különböző szellemi irányzatokban" oldalra

Vissza a "Kegyelem" oldalra